Vattenpoolarna Höganäs- Ängelholm – Visar upp sig och berättar om sin sport. Anmäl dig här och kom med och prova vattenpolo med dem på Vejbybadet senare på kvällen.
Om: Vattenpoolarna Höganäs – Ängelholm är en vattenpoloklubb för barn och ungdomar i Nordvästra Skåne. Vi spelar vattenpolo och har kul tillsammans.
www.svenskalag.se/vattenpoolarna
Havsmiljöinstitutet – Invigning av ny utställning. Kom och lär dig mer om livet i havet, vilka fiskar som simmar i Rönneå och varför vatten är så viktigt för oss människor. Joakim Odelberg, tidigare programledare för Mitt i Naturen, kommer att inviga utställningen.
Om: Inom Havsmiljöinstitutet samverkar Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Linnéuniversitetet och Sveriges lantbruksuniversitet för att ta fram, sammanställa och sprida tvärvetenskaplig kunskap om havsmiljön.
Naturskyddsföreningen – ”Slabblabb” för små och stora barn som vill experimentera med vatten. Titta och klappa djuren i klappakvariet.
Om: se tullakrok
Formgivare och kreatör Monica Palmqvist – ”Laga och dekorera dina jeans – Make & Remake”
Genom att laga dina jeans sparar vi massa vatten och energi! Kom till Vattendagen på Vattnets Hus, ta med jeans eller sy/brodera din egen lapp att laga med hemma. Vi har lappar, broderigarn och inspiration på plats.
http://www.monicapalmqvist.se/
Ängelholms Föreningshamn – Visar sin miniutställning ”Information om hamnens miljöarbete”
Om: Ängelholms föreningshamn är en modern småbåtshamn med hela 570 båtplatser. Hamnen är belägen i utloppet av Rönneå och därmed ligger den skyddad av klitterna. Hamnen är en ekonomisk förening och du kan som båtägare antingen vara medlem och delägare i föreningen eller nöja dig med att hyra en båtplats av föreningen.
ÄSDK, Ängelholms Sportdykarklubb – Prata dykning och anmäl er för att göra provdyk i bassängen. Medtag badkläder!
Om: Klubben ägnar sig främst rekreationsdykning. Som medlem hittar du alltid någon att dyka med, oavsett certifikat- och erfarenhetsnivå. Du erbjuds välorganiserade dykutflykter i kombination med trevligt sällskap. Som för de flesta dykklubbar i nordvästra Skåne dyker ÄSDK mycket på Kullaberg, västkustens bästa dykplats söder om Göteborg. Där finns stor variation på både dykplatser och undervattensliv. Vi har ett nära samarbete med dykklubben i Helsingborg.
Sjöräddningssällskapet Torekov
Informerar om sin verksamhet och visar upp sin Rescue runner.
Om: Sjöräddningen har 71 räddningsstationer och fler än 200 räddningsbåtar längs våra kuster och större sjöar. Det finns 2 100 frivilliga sjöräddare som är beredda att rycka ut.
Arbetet drivs tack vare ideella insatser. Mycket av den dagliga driften täcks av medlemsavgiften från 111 000 medlemmar.
Sjöräddningsstationen i Torekov är centrum för sjöräddning på Bjäre. Vi har i dag toppmoderna snabbgående räddningsbåtar som kan bistå i alla väder både ute till havs och nära våra kuster.
Våra 30-talet sjöräddare är alla Bjärebor som ställer upp frivilligt på sin egen tid, utan ersättning, för att bistå de som behöver hjälp till havs. När som helst på dygnet, under alla årets dagar rycker vi ut för att hjälpa er.
Fyra kortföredrag i konferensrummet på andra våningen, Vattnets hus
11.40 – 12.00 ”Erosion vid Ängelholms sandstränder”, Geraldine Thiere, Hållbarhetsingenjör klimatanpassning, Ängelholms kommun
12.00 – 12.20 ”Vattenvård i Vegeå”, Fredrik Lundblad, Naturentreprenad Syd AB
12.20 – 12.40 ”Räddningsplan havet”, Emma Nohrén, Miljömålsberedningens ordförande
12.40 – 13.00 ”Tumlaren – valen i våra vatten”, Johanna Stedt, marinbiolog, naturum Kullaberg
13.00 – 13.10 kort paus
13.10 – 13.30 ”Erosion vid Ängelholms sandstränder”, Geraldine Thiere, Hållbarhetsingenjörklimatanpassning, Ängelholms kommun
13.30 – 13.50 ”Vattenvård i Vegeå”, Fredrik Lundblad, Naturentreprenad Syd AB
13.50 – 14.10 ”Räddningsplan havet”, Emma Nohrén, Miljömålsberedningens ordförande
14.10 – 14.30 ”Tumlaren – valen i våra vatten”, Johanna Stedt, marinbiolog, naturum Kullaberg
Här finns KM Wellness & Fitness och ni får prova på SUP, Stand Up Paddling.
Vi finns här mellan kl 12.00 -15.00 för alla som SUP-nyfikna.
Här går man igenom SUP-paddlingteknik på land och alla får prova på att stå på bräda. För deltagare som vill och är över 14 år finns det sedan möjlighet att testa på ån. Dessa deltagare måste så klart vara simkunniga.
Om: Bakom företaget står jag, Katrin Malwitz, en sedan många år flitig motionär och mångårig gruppträningsinstruktör med ett brett spektrum träningsformer så som yoga, pilates, vattenträning och SUP. Mitt mål är att ge bästa möjliga förutsättningar så att mina tränande når sina mål.
Kom och besök klubben och prova på att paddla kajak. Ta med ombyte J. På plats och hjälper till är också ÄSSS havskajaksektion.
Engelholmsglass bjuder på glass!
Om: Ängelholms rodd och kanotklubb (ÄRKK) ligger fint belägen vid Rönne å, några kilometer från mynningen vid Skälderviken. Klubben har idag en mycket aktiv ungdomsverksamhet. Främst på kanotsidan har vi kunnat öka rekryteringen med ett 30-tal medlemmar genom ”prova-på-dagar” och kanotskola. Klubbens inriktning är främst tävlings- och motionsverksamhet, men vi har även utrymme för långfärd och annan verksamhet knuten till kanot och rodd.
Om: Havskajak är en del av Ängelholm Skäldervikens Segelsällskap, ÄSSS, där medlemmarna har egna kajaker, i huvudsak havskajaker. Vi paddlar i första hand på Skälderviken eller på närliggande paddelvatten. Huvuddelen förvarar sina kajaker i våra kajakförråd, men en del har sina hemma. Vi vänder oss till både nya och aktiva motions- och turpaddlare. Är du intresserad av att paddla men saknar kajak är du välkommen att höra av dig.
Redan på lördagen den 4 augusti kommer ni se och höra massor av kanotister i vattnet mellan Nybron och Pyttebron. Det är ungdomar från södra Sverige som tävlar i SUC, Svenska Ungdoms Cupen.
Ängelholms Sport- och Fiskevårdsförening
Visar hur man binder flugor till flugfiske. Prova på att kasta med fluga. Barn får prova på att meta i ån. Utrustning och flytvästar finns att låna.
Föreningen delar ut fiskekort för fritt fiske denna dag i kortfiskeområdet Rönneå nedre, d.v.s. från Gåsahalsen till mynningen i Skälderviken. Kort måste hämtas vid Tullakrok mellan kl 11.00-15.00.
Fiske- och friluftsloppis, fynda fiskegrejor till dit nyfunna fritidsintresse!
Klubben informerar om fiske i Rönneå, passa på att ställa dina frågor!
Om föreningen: Målsättningen för föreningen är att skapa så bra fiske som möjligt, i första hand i Rönneå med biflöden. Detta sker genom att klubben sedan många år sköter kortfiskesträckan i nedre delen av Rönneå och Rössjöholmsån. Vid Rönneå finns därför ett stort antal flytbryggor för sportfiskare och dessutom tre vindskydd med eldstäder. Medlemmarna ser också till att det är snyggt vid ån och att vass o.d. röjs undan så allmänheten ska mötas av ett trevligt och välskött fiskevatten.
Naturskyddsföreningen Ängelholm
Vi har en riktig sjöjungfru på plats, hon är mycket ledsen eftersom det är så nerskräpat i havet. Alla barn kom och hjälp henne och djuren i havet så det kan bli fint där igen! Man får en gnuggtatuering om ni klarar all våra uppgifter.
Vi bjuder på en falafelrätt till de som är sugna.
Strandskola, håva i åkanten med oss och se vad det är för djur som simmar här.
Om: Naturskyddsföreningen är sedan decennier Sveriges mest inflytelserika miljöorganisation. Man påverkar politiker, jagar miljöbovar och påverkar lagstiftningen. Vi sätter rampljuset på brinnande miljöfrågor genom rapporter, kampanjer, böcker, debatter, konferenser och ett intensivt pressarbete.
I den lokala kretsen i Ängelholm gör vi mycket som handlar just om miljön i våra vatten men också många andra viktiga områden, så som t.ex. vår mat, våra pollinerare och kräldjur. Vi har Natursnokarna för de yngre, ett digert program med exkursioner, föredrag, bildvisningar och mycket mera. Vi skriver remissvar och är engagerade i kommunens miljöarbete.
Räddningstjänsten
Finns på plats och informerar om flytvästar.
Fiskegängets tipsrunda
Fiskegänget är fyra ungdomar som gillar fiske och fiskar. De har en märklig förmåga att hamna i äventyr när de träffas. Deras äventyr kan du läsa om i fiskegänget-böckerna (ålder ca 9-13 år). På Vattendagen har gänget en egen tipsrunda på Tullakrok. Testa dina kunskaper om vatten, fiske och fiskar.
Starta när du vill mellan 11.00-14.30. Rättning sker direkt på plats, begränsat antal priser.
Välkomna!